Erkende balletschool

Balletstudio Belinda is opgericht in 1994 door Belinda van Trier.

Balletstudio Belinda is er trots op sinds 2007 een door de NBOB erkende particuliere STER balletschool te zijn.

Belinda is sinds 2008 volledig geaccrediteerd kwaliteitsregister lid van de NBDK en sinds 2009 bestuurslid.

 

Achtergrond informatie erkenning

Het beroep van dansdocent is nog altijd een vrij beroep. Dit houdt in dat iedereen die dat wil een balletschool kan oprichten of balletlessen kan geven.

Deze lessen worden dan vaak gegeven door mensen die niet bevoegd zijn.

Alleen aan MBO- en HBO- dansopleidingen worden studenten uitgebreid onderwezen in de anatomie, pedagogie en blessurepreventie naast de diverse dansstijlen en danstechniek.

De NBDK (de Nederlandse Beroepsvereniging van Danskunstenaars) is er voor de dansprofessionals. Hier kunnen alle mensen die dansles of lessen geven die gerelateerd zijn aan de dans, bijvoorbeeld dansexpressie, lid van worden.

De NBDK heeft een kwaliteitsregister voor dansdocenten. Hier kunnen alleen dansdocenten aan deelnemen die geaccrediteerd registerlid zijn. Om hier lid van te kunnen zijn dienen deze dansdocenten zich bij te scholen in het kader van “Een leven lang leren”. Hierdoor kunnen de dansdocenten accreditatie punten verdienen en opgenomen blijven in het kwaliteitsregister. Op deze manier willen gekwalificeerde balletschoolhouders en dansdocenten laten zien dat zij continu hun kwaliteit verbeteren.

 De NBOB (Nederlandse Branche Organisatie voor Balletscholen) vond het hoog tijd dat mensen die ballet- of danslessen willen volgen, hierover geïnformeerd worden. Daarom is in overleg met de NBDK  het initiatief genomen om te komen tot een erkenningsregeling voor de particuliere balletscholen.

Hierin worden eisen gesteld aan management, de kwaliteit van de lessen, de docenten en de accommodatie.

Tevens heeft de NBOB richtlijnen opgesteld voor de tarieven en bedrijfsvoering van de particuliere balletscholen.

Alle scholen worden vooraf gecontroleerd en indien zij voldoen aan de erkenningsregeling van de NBOB mogen zij zich officieel een NBOB school noemen.